Založ si blog

Môže slabá slovenská vláda čeliť Orbánovi?

Krok za krokom sa ukazuje, že politika Maďarskej republiky nie je len spleťou náhodných aktov podpory Maďarov žijúcich za hranicami, ale nadobúda podobu sofistikovanej stratégie, ktorej cieľom je identifikovať priestor, ktorý cez reformy v oblasti občianstva, jazyka, volebného práva a iných aktivít bude postupne súčasťou Veľkého Maďarska. Nová maďarská ústava je jasným dôkazom tejto nebezpečnej maďarskej stratégie a je smutné, ak to slovenská vláda stále nechce vidieť.

Nová maďarská ústava ako súčasť stratégie

Nie je možné neustále iba s úsmevom čakať na to, čo dnes, zajtra alebo pozajtra urobí Viktor Orbán pri napĺňaní svojej stratégie. Na mimoriadnej schôdzi sme chceli zaviazať vládu na to, aby konečne konala a adekvátne reagovala na Orbánovu politiku. No ukázalo sa, že slovenská vláda nedokáže voči Maďarsku vyvinúť dostatočný tlak a vládna väčšina si nás dokonca nebola ochotná ani len vypočuť. A tápa aj dnes po prijatí novej maďarskej ústavy. Môže to mať desivé konzekvencie.

Chvalabohu, že sa ešte za našej vlády prijal zákon o štátnom občianstve, hoci je mi ľúto, že to mohlo mať aj niektoré nežiaduce konzekvencie. Bez tohto zákona by však bolo Slovensko úplne bezbranné. Súčasná koalícia by sa nebola schopná zhodnúť na žiadnej reakcii voči Orbánovej politike a Slovensko by dnes bolo vystavené napospas maďarským zákonom. Diplomatická stratégia Radičovej vlády totiž spočíva v tom, že sa stačí tváriť, že nebudeme formálne rešpektovať maďarské zákony, ktoré majú exteritoriálny účinok a že stačí vystrieť ruku cez hranicu a všetci maďarskí politici nás teraz vyobjímajú a všetko bude fajn. Táto stratégia sa ukázala ako naivná a chybná. Na partnerstvo vždy potrebujete dvoch. Bolo naivné očakávať, že takáto jednostranná stratégia môže uspieť.

Zraniteľné Slovensko

Pritom aj my sme vždy zdôrazňovali, že chceme mať s Maďarskou republikou dobré a priateľské susedské vzťahy a vždy sme mali záujem o štandardný diplomatický dialóg. Sme súčasťou európskeho priestoru a je našou povinnosťou rešpektovať spoločné európske hodnoty. Dnes však všetko nasvedčuje tomu, že Orbán naozaj napĺňa dlhodobý sofistikovaný projekt, ktorý ohrozuje štátny a národný záujem Slovenskej republiky a prijíma ústavné akty, ktoré sa priamo dotýkajú našej štátnosti a suverenity. V takýchto situáciách sa nestačí tváriť, že všetko je fajn. Treba razantne konať.

Je tu však vážny problém. Zatiaľ čo Orbán dnes v Maďarsku disponuje najsilnejšou možnou vládou, ktorá sa opiera o ústavnú väčšinu a cieľavedome presadzuje svoju veľkomaďarskú politiku, Slovensko má aktuálne najslabšiu a najmenej stabilnú vládu od roku 1993. Obávam sa, že za takýchto okolností je Slovensko nesmierne zraniteľné z hľadiska obhajoby našich národno-štátnych záujmov. A nová maďarská ústava moju obavu jednoznačne potvrdzuje.

My sme nezabudli

01.12.2015

My sme nezabudli Je to takmer na deň už rok, čo som odstúpil z postu predsedu parlamentu. K tomuto kroku som pristúpil po bombastickej medializácii kauzy nákupu predraženého CT v piešťanskej nemocnici firmou Medical Group, v ktorej som pred vstupom do politiky pôsobil. Napriek tomu, že z nákupu napokon zišlo, kauza v očiach verejnosti zasiahla bolestivo „plexus solaris“ [...]

Načo je komu dobré národné sebabičovanie?

25.05.2011

Keď sme približne pred rokom na nádvorí zrekonštruovaného Bratislavského hradu odhaľovali sochu Svätopluka, vo svojom prejave som použil aj tieto slová: „Je mi ľúto, že na Slovensku sú stále ľudia, ktorí si nedokážu vážiť našu národnú históriu, naše štátotvorné tradície. Za horlivej asistencie väčšiny našich médií sú ochotní spochybniť všetko, čo je [...]

Výsmech parlamentarizmu v podaní Richarda Sulíka

20.05.2011

Ako už informovali aj tlačové agentúry, predseda parlamentu Richard Sulík do programu prebiehajúcej schôdze nezaradil opozičné návrhy na zavedenie bankovej dane, na zníženie DPH na 19 percent a zmenu zákona o štátnom občianstve. Argumentoval, že od ich odmietnutia na predchádzajúcej schôdzi ešte neuplynulo 6 mesiacov, ako to predpisuje rokovací poriadok. Čo je však [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Pavol Paška

Slovensko potrebuje návrat k európskemu sociálnemu modelu, solidarite a úcte k národným tradíciám. Ako predseda poslaneckého klubu SMER-SD a bývalý predseda NR SR by som chcel, aby raz Slovensko mohlo byť skutočným domovom pre všetkých. V mojom blogu sa pokúsim bližšie predstaviť svoje predstavy, hodnoty a vízie. Viac nájdete na mojej stránke pavolpaska.sk.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 52068x
Priemerná čítanosť článkov: 3063x

Autor blogu

Odkazy