Založ si blog

Načo je komu dobré národné sebabičovanie?

Keď sme približne pred rokom na nádvorí zrekonštruovaného Bratislavského hradu odhaľovali sochu Svätopluka, vo svojom prejave som použil aj tieto slová: „Je mi ľúto, že na Slovensku sú stále ľudia, ktorí si nedokážu vážiť našu národnú históriu, naše štátotvorné tradície. Za horlivej asistencie väčšiny našich médií sú ochotní spochybniť všetko, čo je slovenské, všetko, čo je národné, všetko, čo je v našich dejinách veľké a výnimočné. … Nerozumiem, prečo takéto národné „sebabičovanie“. Pýtam sa, komu to slúži?!“

Majstrovstvá sveta v sebabičovaní

Nevraciam sa k tejto svojej myšlienke náhodou. Mátala mi v hlave počas celých majstrovstiev sveta v hokeji, ktoré sa tento mesiac odohrali na Slovensku vôbec po prvýkrát v našej histórii. Keď som počúval chvály na organizáciu zo strany zahraničných hostí; keď som videl nadšených divákov a fanúšikov; keď som videl, ako boli majstrovstvá po všetkých stránkach zvládnuté tak v Košiciach, ako aj v Bratislave, hovoril som si, že Slovensko má opäť ďalší dôvod, aby bolo hrdé na to, aké je a ako sa dokáže prezentovať pred svetom. Lenže (ako inak?) z môjho optimizmu ma veľmi skoro prebudili slovenské médiá a najrôznejší mudrlanti, ktorí sa aj počas majstrovstiev ozývali zo všetkých strán.

Každá maličkosť, ktorá sa nevydarila, bola v médiách tisíckrát zveličená a kritizovaná; každý drobný prešľap bol prezentovaný ako národná katastrofa a hanba; novinári sa pretekali v tom, aby nadávali na organizátorov a zadupávali všetko slovenské pod čiernu zem. Nehovoriac o tom, že všetka energia sa sústredila na rozpitvávanie neúspechu našich hokejistov. Skrátka, dookola len to zlé. Len aby náhodou niekto nepovedal, že Slováci za niečo stoja. Nie, to sa na Slovensku nesmie! My musíme donekonečna spochybňovať každý vlastný úspech a hrabať sa v špine, len aby náhodou Slovensko pred svetom nevyznelo dobre.

Naučme sa tešiť z vlastných úspechov

Nečudujem sa, že čerešničku na tortu tomuto „národnému sebabičovaniu“ pridala slovenská vláda, ktorá ako prvú vec po skončení majstrovstiev začala spochybňovať cenu výstavby štadiónov, spôsob prípravy a všetky ostatné technické náležitosti. Samozrejme, je dobré, ak sa preskúma, aké zmluvy bývalé vedenie hlavného mesta Bratislava prijalo, napokon, všetci vieme, z akej politickej strany pochádza bývalý primátor Bratislavy. Problém je v niečom inom. Namiesto toho, aby sa vláda poďakovala organizátorom za to, ako fantasticky zvládli prípravu majstrovstiev, ktoré nám všetkým urobili v zahraničí vynikajúce meno, ona sa radšej okamžite začne pitvať v špine a chrliť okolo seba hromy a blesky. Presne v duchu toho, čomu hovorím „národné sebabičovanie“. Pýtam sa: dokedy si budú Slováci sypať soľ do rán? A kedy sa naučia tešiť sa z vlastných úspechov? Som presvedčený, že keď sa to jedného dňa naučíme, Slovensko pôjde vpred míľovými krokmi.

Nech sú pre nás majstrovstvá sveta v hokeji poučením. Som hrdý na to, ako ich Slovensko zvládlo. Dajme ľuďom šancu, aby aj oni mohli precítiť túto hrdosť a nevláčme organizátorov po bahne a špine. Našim hokejistom to, žiaľ,  tentoraz nevyšlo, ale Slovensko ako organizátor obstálo na výbornú. Vracajme sa k tomuto úspechu. Nie stále len k tomu, čo sa nevydarilo, ale najmä ku všetkému tomu, čo bolo zvládnuté perfektne. Tvorcovia tohto veľkého úspechu si zaslúžia našu vďaku. Pretože tento úspech bol a je úspechom celého Slovenska.

My sme nezabudli

01.12.2015

My sme nezabudli Je to takmer na deň už rok, čo som odstúpil z postu predsedu parlamentu. K tomuto kroku som pristúpil po bombastickej medializácii kauzy nákupu predraženého CT v piešťanskej nemocnici firmou Medical Group, v ktorej som pred vstupom do politiky pôsobil. Napriek tomu, že z nákupu napokon zišlo, kauza v očiach verejnosti zasiahla bolestivo „plexus solaris“ [...]

Výsmech parlamentarizmu v podaní Richarda Sulíka

20.05.2011

Ako už informovali aj tlačové agentúry, predseda parlamentu Richard Sulík do programu prebiehajúcej schôdze nezaradil opozičné návrhy na zavedenie bankovej dane, na zníženie DPH na 19 percent a zmenu zákona o štátnom občianstve. Argumentoval, že od ich odmietnutia na predchádzajúcej schôdzi ešte neuplynulo 6 mesiacov, ako to predpisuje rokovací poriadok. Čo je však [...]

Ďalšia zmanipulovaná voľba generálneho prokurátora

18.05.2011

Napriek tomu, že sa vládna koalícia pri včerajšej voľbe generálneho prokurátora usilovne snažila vytvoriť ilúziu o tom, že prebehne „normálna, normálna, normálna“ tajná voľba, je jasné, že koaliční poslanci opäť predviedli občanom na Slovensku neuveriteľné divadlo, ktorého výsledkom bola okato zmanipulovaná voľba. Poslanci koalície pod rôznymi [...]

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

Pavol Paška

Slovensko potrebuje návrat k európskemu sociálnemu modelu, solidarite a úcte k národným tradíciám. Ako predseda poslaneckého klubu SMER-SD a bývalý predseda NR SR by som chcel, aby raz Slovensko mohlo byť skutočným domovom pre všetkých. V mojom blogu sa pokúsim bližšie predstaviť svoje predstavy, hodnoty a vízie. Viac nájdete na mojej stránke pavolpaska.sk.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 52092x
Priemerná čítanosť článkov: 3064x

Autor blogu

Odkazy