Založ si blog

Mytológia slovenskej pravice

Včera sa definitívne rozplynul mýtus slovenskej pravice o „veľkých ochrancoch demokracie“. Politické ovládnutie prokuratúry a súdov, hrubý zásah exekutívy a legislatívy do nezávislej súdnej moci, normalizačné praktiky; to všetko pochovalo mýty o demokratickosti pravice na Slovensku.

Demokrati? Odborníci? Spálená zem?

Začalo sa to kotrmelcami s voľbou generálneho prokurátora, hľadaním Judášov a zradcov, netransparentnými dohodami v koalícii, účelovými zmenami pravidiel hry, valcom väčšiny v parlamente, vulgárnymi parlamentnými útokmi voči opozícii; končí to aktuálnou reformou ministerky spravodlivosti a škandálmi o odpočúvaní poslancov. Mýtus o veľkých demokratoch sa rozpadol ako domček z karát.

         Podobne je to aj s ďalšími mýtami slovenskej pravice. Mýtus o odbornosti a kompetentnosti pravice sa zrútil hneď po uverejnení politických nominácií na ministrov. Pokračovalo to politickým parcelovaním Slovenska na základe neodborných straníckych nominácií. Onedlho na to bol pochovaný mýtus o „spálenej zemi“. Podľa tohto mýtu pravicová koalícia zdedila slovenskú ekonomiku v katastrofálnom stave. Veľmi rýchlo sa ukázalo, že to nie je pravda. Pravicová vláda zdedila najvyšší ekonomický rast v EÚ a krátko na to ho premenila na hlboký ekonomický prepad, rekordný nárast nezamestnanosti a bezprecedentné zdražovanie.

Boj s korupciou? Európska solidarita?

         Mýtus o horlivých bojovníkoch s korupciou a klientelizmom sa ukázal ako chabý pokus o vtip, keď sa prevalili také kauzy, ako „hayekovci“ či rozdávanie bytov v Starom meste. A takýchto kauz bolo ďaleko viac. Spomeňme si, ako minister zdravotníctva bezprecedentne zneužil svoju funkciu na otvorené zvýhodňovanie farmaceutickej firmy Pfizer, v ktorej v rokoch 1996-2003 pôsobil ako zamestnanec  a v ktorej pracuje jeho brat na manažérskom poste. Spomeňme si na tajné dohody Slobody a solidarity s Obyčajnými ľuďmi, na kauzu PKO v Bratislave, na čudesné rozdávanie odmien v štátnych a mestských podnikoch a pod. Žiaden boj s korupciou. Žiaden boj s klientelizmom. Mýtus o čistej a transparentnej pravici sa rozplynul ako dúha.

         Ďalší mýtus, ktorý padol krátko po voľbách, bol mýtus o proeurópskej pravici. Jedna z prvých vecí, čo urobila nová vláda, bolo sabotovanie európskej solidarity, zrušenie stáleho zástupcu NR SR pri Európskom parlamente; potom sa nová predsedníčka vlády rozhodla mentorovať iné európske vlády, nový predseda parlamentu sa predviedol viacerými pejoratívnymi vyjadreniami na adresu európskych lídrov a európske vajatanie novej vlády pokračuje dodnes. Renomé Slovenska v Európskej únii vážne utrpelo. Ukázalo sa, že pravici nezáleží na európskych záväzkoch, ani na európskej spolupráci.

Stredná trieda? Zníženie daní a odvodov?

         Ako posledný padol mýtus o pravicových stranách ako ochrancoch strednej triedy. Namiesto podpory malých podnikateľov, živnostníkov, učiteľov, lekárov, vedcov či študentov, sa vláda rozhodla zvýšiť dane a odvody tak, aby sa toto zvýšenie nedotklo najbohatších zložiek spoločnosti ako sú napríklad banky, ale aby sa dotklo tých najzraniteľnejších – drobných podnikateľov a zamestnancov. Rozhodla sa, že zoberie peniaze z európskych fondov určené na vedu a výskum. Rozhodla sa, že spoplatní vysokoškolské štúdium a zaťaží študentov aj ďalšími poplatkami. Rozhodla sa, že pôjde nielen proti zamestnancom a sociálne odkázaným, ale aj proti svojim tradičným voličom. A hrubo zasiahla proti všetkým zložkám slovenskej spoločnosti s výnimkou tých, čo dosahujú miliardové zisky.

         Všetky mýty slovenskej pravice sa rozpadli, a to prešlo len niekoľko mesiacov od parlamentných volieb. Neplatí nič z toho, čo pravica sľubovala svojim voličom. Žiadna úcta k slušnej a demokratickej politike. Žiaden rešpekt pred tradíciami parlamentarizmu, pred deľbou moci, pred pravidlami hry. Žiaden boj s korupciou a klientelizmom. Chýba európsky „drive“, aj odborná spôsobilosť. Chýba kompetentnosť na riešenie ekonomických problémov. Útočia na strednú triedu a na tých najslabších. Zlyhali na plnej čiare. Pretože klamali. Dlhé roky klamali svojich voličov a dnes sa ukazuje ich pravá tvár.

My sme nezabudli

01.12.2015

My sme nezabudli Je to takmer na deň už rok, čo som odstúpil z postu predsedu parlamentu. K tomuto kroku som pristúpil po bombastickej medializácii kauzy nákupu predraženého CT v piešťanskej nemocnici firmou Medical Group, v ktorej som pred vstupom do politiky pôsobil. Napriek tomu, že z nákupu napokon zišlo, kauza v očiach verejnosti zasiahla bolestivo „plexus solaris“ [...]

Načo je komu dobré národné sebabičovanie?

25.05.2011

Keď sme približne pred rokom na nádvorí zrekonštruovaného Bratislavského hradu odhaľovali sochu Svätopluka, vo svojom prejave som použil aj tieto slová: „Je mi ľúto, že na Slovensku sú stále ľudia, ktorí si nedokážu vážiť našu národnú históriu, naše štátotvorné tradície. Za horlivej asistencie väčšiny našich médií sú ochotní spochybniť všetko, čo je [...]

Výsmech parlamentarizmu v podaní Richarda Sulíka

20.05.2011

Ako už informovali aj tlačové agentúry, predseda parlamentu Richard Sulík do programu prebiehajúcej schôdze nezaradil opozičné návrhy na zavedenie bankovej dane, na zníženie DPH na 19 percent a zmenu zákona o štátnom občianstve. Argumentoval, že od ich odmietnutia na predchádzajúcej schôdzi ešte neuplynulo 6 mesiacov, ako to predpisuje rokovací poriadok. Čo je však [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Pavol Paška

Slovensko potrebuje návrat k európskemu sociálnemu modelu, solidarite a úcte k národným tradíciám. Ako predseda poslaneckého klubu SMER-SD a bývalý predseda NR SR by som chcel, aby raz Slovensko mohlo byť skutočným domovom pre všetkých. V mojom blogu sa pokúsim bližšie predstaviť svoje predstavy, hodnoty a vízie. Viac nájdete na mojej stránke pavolpaska.sk.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 52064x
Priemerná čítanosť článkov: 3063x

Autor blogu

Odkazy