Ďalšia zmanipulovaná voľba generálneho prokurátora

18. mája 2011, Pavol Paška, Slovenská politika

Napriek tomu, že sa vládna koalícia pri včerajšej voľbe generálneho prokurátora usilovne snažila vytvoriť ilúziu o tom, že prebehne „normálna, normálna, normálna“ tajná voľba, je jasné, že koaliční poslanci opäť predviedli občanom na Slovensku neuveriteľné divadlo, ktorého výsledkom bola okato zmanipulovaná voľba. Poslanci koalície pod rôznymi tlakmi a hrozbami včera  vykonali všetko, len nie slobodné rozhodnutie o tom, kto  bude generálnym prokurátorom Slovenskej republiky. 

Aby bolo zrejmé, ako toto divadlo prebiehalo, nie je treba  žiadne hlbokosiahle analýzy. Stačí sa zastaviť na Organizačnom odbore Kancelárie NR SR a spýtať sa úradníkov, ktorí tam robia už 20 rokov, aké chyby sa bežne vyskytujú pri tajných hlasovaniach. Určite by vás informovali, že na hlasovacích lístkoch sa občas stane, že nebol dobre vyplnení priestor, ktorý je potrebný pre identifikáciu čítacím strojom pri elektronickom spočítavaní. Určite by ste zistili, že sa nájdu lístky, kde dôjde k omylu a niekto nezaškrtol všetky možnosti uvedené na hlasovacom lístku. Možno sa nájdu aj nevyplnené, prázdne lístky, čo je legitímna forma vyjadrenia názoru poslanca. Ale garantujem, že by ste nikdy nenašli organizovaný spôsob horizontálneho a diagonálneho škrtania, aké bolo možné nájsť na hlasovacích lístkoch včera. Takéto niečo sa nestalo nikdy nikde, v žiadnom parlamente. Ani tí najväčší recesisti v riadnych parlamentných voľbách či vo voľbách do samosprávy takýto stupídny spôsob hlasovania nevyužívajú. Je to jasný dôkaz toho, že celá včerajšia tajná voľba bola zorganizovaná a zmanipulovaná. Bol to spôsob, ktorí vládnej koalícii slúžil ku kontrole hlasovania a identifikácii hlasujúcich.

Z toho vyplýva, že táto voľba bola všetko možné, len nie regulárna tajná voľba v zmysle ústavy, zákona o rokovacom poriadku, ale najmä obsahu nálezu ústavného súdu, ktorý o tejto opakovanej voľbe rozhodol. Vládna koalícia sa môže akokoľvek snažiť o vytvorenie ilúzie, že rešpektuje nález ústavného súdu, no je jasné, že volebné lístky boli označované, aby bola umožnená kontrola poslancov. Podľa toho bude SMER-SD postupovať… Danú situáciu nemôže hodnotiť inak ako výsmech ústavnému súdu zo strany vládnej koalície a ako ďalšie lámanie demokracie na Slovensku.