Môže slabá slovenská vláda čeliť Orbánovi?

19. apríla 2011, Pavol Paška, Európska politika

Krok za krokom sa ukazuje, že politika Maďarskej republiky nie je len spleťou náhodných aktov podpory Maďarov žijúcich za hranicami, ale nadobúda podobu sofistikovanej stratégie, ktorej cieľom je identifikovať priestor, ktorý cez reformy v oblasti občianstva, jazyka, volebného práva a iných aktivít bude postupne súčasťou Veľkého Maďarska. Nová maďarská ústava je jasným dôkazom tejto nebezpečnej maďarskej stratégie a je smutné, ak to slovenská vláda stále nechce vidieť.

Nová maďarská ústava ako súčasť stratégie

Nie je možné neustále iba s úsmevom čakať na to, čo dnes, zajtra alebo pozajtra urobí Viktor Orbán pri napĺňaní svojej stratégie. Na mimoriadnej schôdzi sme chceli zaviazať vládu na to, aby konečne konala a adekvátne reagovala na Orbánovu politiku. No ukázalo sa, že slovenská vláda nedokáže voči Maďarsku vyvinúť dostatočný tlak a vládna väčšina si nás dokonca nebola ochotná ani len vypočuť. A tápa aj dnes po prijatí novej maďarskej ústavy. Môže to mať desivé konzekvencie.

Chvalabohu, že sa ešte za našej vlády prijal zákon o štátnom občianstve, hoci je mi ľúto, že to mohlo mať aj niektoré nežiaduce konzekvencie. Bez tohto zákona by však bolo Slovensko úplne bezbranné. Súčasná koalícia by sa nebola schopná zhodnúť na žiadnej reakcii voči Orbánovej politike a Slovensko by dnes bolo vystavené napospas maďarským zákonom. Diplomatická stratégia Radičovej vlády totiž spočíva v tom, že sa stačí tváriť, že nebudeme formálne rešpektovať maďarské zákony, ktoré majú exteritoriálny účinok a že stačí vystrieť ruku cez hranicu a všetci maďarskí politici nás teraz vyobjímajú a všetko bude fajn. Táto stratégia sa ukázala ako naivná a chybná. Na partnerstvo vždy potrebujete dvoch. Bolo naivné očakávať, že takáto jednostranná stratégia môže uspieť.

Zraniteľné Slovensko

Pritom aj my sme vždy zdôrazňovali, že chceme mať s Maďarskou republikou dobré a priateľské susedské vzťahy a vždy sme mali záujem o štandardný diplomatický dialóg. Sme súčasťou európskeho priestoru a je našou povinnosťou rešpektovať spoločné európske hodnoty. Dnes však všetko nasvedčuje tomu, že Orbán naozaj napĺňa dlhodobý sofistikovaný projekt, ktorý ohrozuje štátny a národný záujem Slovenskej republiky a prijíma ústavné akty, ktoré sa priamo dotýkajú našej štátnosti a suverenity. V takýchto situáciách sa nestačí tváriť, že všetko je fajn. Treba razantne konať.

Je tu však vážny problém. Zatiaľ čo Orbán dnes v Maďarsku disponuje najsilnejšou možnou vládou, ktorá sa opiera o ústavnú väčšinu a cieľavedome presadzuje svoju veľkomaďarskú politiku, Slovensko má aktuálne najslabšiu a najmenej stabilnú vládu od roku 1993. Obávam sa, že za takýchto okolností je Slovensko nesmierne zraniteľné z hľadiska obhajoby našich národno-štátnych záujmov. A nová maďarská ústava moju obavu jednoznačne potvrdzuje.