Založ si blog

Revolucionári?

Donedávna na Slovensku platilo, že hoci majú stredopraví a stredoľaví politici rozdielne názory na to, ako spravovať krajinu, základné pravidlá hry sa za každých okolností rešpektovali. Vždy sme viedli hlboké polemiky o tom, aké ekonomické a sociálne reformy je potrebné prijať. Líšili sme sa aj v mnohých kultúrnych a hodnotových otázkach. Dve veci však až doposiaľ ostali plne rešpektované. Po prvé, nikto nikdy nespochybňoval základné ústavné a demokratické princípy, deľbu moci a nezávislosť súdnictva a prokuratúry. Po druhé, nikto nikdy nespochybňoval naše európske smerovanie.

 

Na prahu novej totality?

Žiaľ, nič také už neplatí. Vláda Ivety Radičovej hlboko spolitizovala súdnictvo a prokuratúru, otvorene si chce presadiť svojich politických nominantov do trestnoprávnej oblasti a obchádza kvôli tomu ústavu aj zákony. Takýto závan totality Slovensko od roku 1989 nezacítilo. Ťažká rana bola zasadená aj našim európskym pozíciám. Odkedy nastúpila nová vláda k moci, Slovensko je vnímané ako nezodpovedný partner a všímajú si to nielen európski lídri, ktorých predseda NR SR pravidelne častuje nechutnými nadávkami, ale aj renomované médiá, ktoré Slovensko označujú za tŕň v päte Európskej únie (napr. Financial Times).

Na čele Slovenska akoby dnes stála vláda avanturistických revolucionárov, ktorí nerešpektujú absolútne nič, len svoje vlastné ego. Svoje ideologické názory povýšili nad všetky pravidlá a zákony. Svoje partikulárne predstavy presadzujú v parlamente hrubou mocenskou politikou, a to bez toho, aby sa čo i len pokúsili nájsť spoločný konsenzus v tých najzákladnejších otázkach smerovania štátu. Nie je im pritom svätá ani ústava ani naše európske zakotvenie.

 

Koaličná rada ako revolučný orgán

Aj z týchto dôvodov som minulý týždeň v pléne národnej rady predniesol odľahčený procedurálny návrh, aby bol v čo najkratšom čase vypracovaný vládny návrh zákona, ktorý povýši koaličnú radu na najvyšší revolučný orgán, ktorého rozhodnutia budú stáť nad Ústavou Slovenskej republiky aj nad právnym poriadkom Slovenskej republiky. Pretože taký je dnes faktický stav.

Koaličná rada nerešpektuje absolútne nič a láme všetky zaužívané pravidlá demokracie a právneho štátu. Posunutie zákona o prokuratúre do druhého čítania je jasným dôkazom toho, že vládnej väčšine nič nehovorí ani ústava ani právny poriadok Slovenskej republiky. Na Slovensku sa dnes deje niečo bezprecedentné. Tu už nejde iba o ľavicu a pravicu. Ide o demokraciu. Ide o našu európsku budúcnosť.

My sme nezabudli

01.12.2015

My sme nezabudli Je to takmer na deň už rok, čo som odstúpil z postu predsedu parlamentu. K tomuto kroku som pristúpil po bombastickej medializácii kauzy nákupu predraženého CT v piešťanskej nemocnici firmou Medical Group, v ktorej som pred vstupom do politiky pôsobil. Napriek tomu, že z nákupu napokon zišlo, kauza v očiach verejnosti zasiahla bolestivo „plexus solaris“ [...]

Načo je komu dobré národné sebabičovanie?

25.05.2011

Keď sme približne pred rokom na nádvorí zrekonštruovaného Bratislavského hradu odhaľovali sochu Svätopluka, vo svojom prejave som použil aj tieto slová: „Je mi ľúto, že na Slovensku sú stále ľudia, ktorí si nedokážu vážiť našu národnú históriu, naše štátotvorné tradície. Za horlivej asistencie väčšiny našich médií sú ochotní spochybniť všetko, čo je [...]

Výsmech parlamentarizmu v podaní Richarda Sulíka

20.05.2011

Ako už informovali aj tlačové agentúry, predseda parlamentu Richard Sulík do programu prebiehajúcej schôdze nezaradil opozičné návrhy na zavedenie bankovej dane, na zníženie DPH na 19 percent a zmenu zákona o štátnom občianstve. Argumentoval, že od ich odmietnutia na predchádzajúcej schôdzi ešte neuplynulo 6 mesiacov, ako to predpisuje rokovací poriadok. Čo je však [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Pavol Paška

Slovensko potrebuje návrat k európskemu sociálnemu modelu, solidarite a úcte k národným tradíciám. Ako predseda poslaneckého klubu SMER-SD a bývalý predseda NR SR by som chcel, aby raz Slovensko mohlo byť skutočným domovom pre všetkých. V mojom blogu sa pokúsim bližšie predstaviť svoje predstavy, hodnoty a vízie. Viac nájdete na mojej stránke pavolpaska.sk.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 52060x
Priemerná čítanosť článkov: 3062x

Autor blogu

Odkazy